Ce sfaturi ofera specialistii celor ce doresc sa devina bucatari pentru acasa?

Fara a avea neaparat nevoie de un dictionar explicativ, bucatarul este acea persoana care pregateste mancare. Daca pentru activitatea asta urmeaza o scoala de specialitate si traieste din aceasta ocupatie, el devine bucatar profesionist. Daca nu are studii si/sau certificare pentru asta si daca bucataria ramane o ocupatie secundara, el este un bucatar amator. De la nivelul de incepator al bucatarului care doar curata legume sau fierbe cartofi si pana la, sa zicem, acela al bucatarului pentru acasa care face supe, sosuri sau gratare, cu unele exceptii de natura cultural-geografica, toti acestia sunt bucatari.

Bucatarii personali devin profesionisti din ce in ce mai cautati la casele oamenilor fara timp liber si care nu sunt dispusi sa manance de la coltul strazii, pe fuga, o shaorma sau o portie unsuroasa de cartofi prajiti. Acestia sunt cei care doresc sa guste din cele mai sofisticate retete culinare, au pretentii serioase si cerinte complexe.

Care sunt sfaturile specialistilor in ceea ce priveste aceasta profesie si cum trebuie ea promovata? Pentru a deveni un bucatar profesionist si care presteaza si servicii acasa, trebuie sa:

  • Lucrezi in completa legalitate si sa obtii autorizatiile necesare -urmeaza cursurile potrivite si cu acreditarea de care ai nevoie pentru a-ti putea oferi serviciile.
  • Realizeaza un mic plan de afaceri cu date precum: ce servicii vei oferi, cui vei oferi aceste servicii (care este audienta ta tinta si cum “arata” consumatorul ideal), ce competitori ai, ce necesitati financiare exista, ce cursuri si autorizatii sunt necesare, cum doresti sa te dezvolti din punct de vedere profesional ( ce cursuri poti face), cum ai de gand sa dezvolti afacerea ( firma de catering, firma de recrutare si plasare de bucatari personali, scrierea unei carti de retete culinare si trucuri in bucatarie, etc)
  • Promoveaza-ti serviciile prin intermediul unui website, blog, pagini de Facebook, forum-uri din domeniu, sesiuni de networking, seminarii si targuri cu vanzare, in randul prietenilor, rudelor, colegilor, vecinilor samd.
  • Continua sa te dezvolti din punct de vedere profesional prin intermediul cursurilor, seminariilor, workshop-uri, publicatiilor de specialitate si nu numai.
  • Ofera servicii de calitate la preturi corecte si mizeaza pe clientii satisfacuti care iti vor recomanda serviciile mai departe.

Un bucatar pentru acasa cu experienta este acel care:

  • coordoneaza intreaga activitate din bucatarie;
  • este responsabil de gestionarea tuturor tipurilor de resurse care fac o bucatarie sa functioneze: aparatura, materii prime, relationeaza direct cu furnizorii sau prestatorii de servicii externi;
  • creeaza meniuri sau oferte speciale a caror oportunitate este corelata direct cu aspecte precum pozitionarea pe piata de referinta, publicul deservit, sezonalitatea, proiectele speciale etc.

Ce avantaje ai daca vrei sa devii bucatar pentru acasa?

  • Cu experienta acumulata poti sa lucrezi atat in tara, cat si in strainatate
  • Ai posibilitatea sa inveti si sa te perfectionezi pe masura ce gatesti. Daca ai aceasta pasiune pentru gatit, poti gasi un loc de munca unde sa capeti mai multa experienta.
  • Daca esti hotarat sa muncesti din greu ca sa ajungi un bucatar bun sau chiar un chef experimentat

Costul total al serviciului este compus din tariful fix la care se adauga costul efectiv al meniului selectat. Odata cu solitarea serviciului, clientii vor primi 2/3 propuneri de meniu si costurile aferente, in functie de preferintele comunicate. Fiecare invitat suplimentar va atrage si un cost suplimentar.

Mancarea buna creeaza buna dispozitie in orice situatie. Toata lumea are aproape aceeasi reactie la vederea unei mese apetisante. Cu toate acestea, nu fiecare persoana are un talent special pentru gatit, de aceea bucatarul pentru acasa va poate invata mici trucuri gastronomice. Bucatarii se diferentiaza de ceilalti. Ei sunt echipate cu maini magice si muguri gustative meticuloasi, care vor aduce cu siguranta bucuria oamenilor care le consuma retetele  delicioase si originale.