Cum putem obtine certificarile iso?

Certificarea iso este foarte importanta pentru buna functionare a oricarei firme, deoarece atesta un anumit standard de calitate a serviciilor acesteia.

Standardul iso este recunoscut la nivel international, cu o mare aplicabilitate si in cadrul altor tari, nu doar in Romania. Acesta prevede indeplinirea unor reguli stricte in cadrul managementul firmelor, iar in cazul in care aceste reguli nu sunt indeplinite, documentul nu poate fi obtinut.

Pentru a putea detine certificarea iso, se vor respecta urmatoarele lucruri: serviciile si produsele sa fie orientate in mod direct catre clienti, angajarea unui personal competent care sa se ocupe de gestionarea corespunzatoare a firmei, o planificare eficienta a managementului de calitate.

Inainte de a aplica pentru obtinerea certificarii, ar fi bine sa ne instruim cu privire la cerintele pe care trebuie sa le indeplinim, asadar putem apela la diferite materiale cu scop informativ.

Apoi, urmeaza sa analizam situatia curenta din firma noastra, pentru a vedea care sunt plusurile si minusurile. In acest fel, putem sa adoptam masurile necesare, conformandu-ne cu cerintele standardului.

Daca ne gandim ca in procesul de obtinere a certificarii iso este implicata doar persoana ce se ocupa de documentatia necesara, ei bine, ar trebui sa stim sa dam sarcini de facut fiecarui salariat din firma, pregatind astfel un plan bine pus la punct.

Cea mai simpla metoda de a vedea situatia curenta din companie este sa efectuam analize manageriale, iar asa putem sa vedem cum functioneaza procesele din organizatia noastra.

O singura neconformitate fata de standard va impiedica sa il obtineti, asadar mare atentie la fiecare detaliu. Masurile preventive si corective sunt mai mult decat necesare in acest caz.

Desi la inceput ni se pare un proces complicat, vom vedea ca obtinerea certificatului iso aduce cu sine o serie de avantaje foarte importante pentru evolutia unei firme.

Clientii se informeaza inainte de a alege un produs sau serviciu, iar faptul ca o firma detine acest document le ofera increderea ca aceasta isi desfasoara activitatea in conditiile cele mai bune.

Un beneficiu adus de standardul iso se refera la cresterea productivitatii si o eficientizare a activitatii desfasurate.

Sa nu uitam ca odata cu cresterea productivitatii se va obtine si un profit mult mai insemnat. Obtinerea profitului este principalul obiectiv al oricarei intreprinderi, tocmai de aceea, certificatul iso joaca un rol semnificativ in acest demers.

Majoritatea societatilor isi desfasoara activitatea si la nivel international, iar pentru atragerea unor noi asociati este nevoie ca ele sa detina certificatul iso.

Investitorii nu isi doresc sa riste, iar prezenta standardului iso le ofera siguranta ca in firma in care urmeaza sa investeasca functioneaza in parametri optimi.

Concluzionand, despre certificatul iso putem afirma ca are o importanta majora in cadrul oricarei institutii, deoarece atesta calitatea serviciilor acesteia, fiind calea catre dezvoltare si succes. Sa tinem cont si de faptul ca produsele firmelor ce detin certificarea iso sunt acceptate atat la nivel national, cat si la nivel international, fiind considerate a fi de o calitate superioara. Parcurgerea etapelor necesare in vederea obtinerii certificarii iso poate fi simplificata daca apelam la o firma specializata in acest domeniu, care sa ne indrume la fiecare pas.

Ce sfaturi ofera specialistii celor ce doresc sa devina bucatari pentru acasa?

Fara a avea neaparat nevoie de un dictionar explicativ, bucatarul este acea persoana care pregateste mancare. Daca pentru activitatea asta urmeaza o scoala de specialitate si traieste din aceasta ocupatie, el devine bucatar profesionist. Daca nu are studii si/sau certificare pentru asta si daca bucataria ramane o ocupatie secundara, el este un bucatar amator. De la nivelul de incepator al bucatarului care doar curata legume sau fierbe cartofi si pana la, sa zicem, acela al bucatarului pentru acasa care face supe, sosuri sau gratare, cu unele exceptii de natura cultural-geografica, toti acestia sunt bucatari.

Bucatarii personali devin profesionisti din ce in ce mai cautati la casele oamenilor fara timp liber si care nu sunt dispusi sa manance de la coltul strazii, pe fuga, o shaorma sau o portie unsuroasa de cartofi prajiti. Acestia sunt cei care doresc sa guste din cele mai sofisticate retete culinare, au pretentii serioase si cerinte complexe.

Care sunt sfaturile specialistilor in ceea ce priveste aceasta profesie si cum trebuie ea promovata? Pentru a deveni un bucatar profesionist si care presteaza si servicii acasa, trebuie sa:

  • Lucrezi in completa legalitate si sa obtii autorizatiile necesare -urmeaza cursurile potrivite si cu acreditarea de care ai nevoie pentru a-ti putea oferi serviciile.
  • Realizeaza un mic plan de afaceri cu date precum: ce servicii vei oferi, cui vei oferi aceste servicii (care este audienta ta tinta si cum “arata” consumatorul ideal), ce competitori ai, ce necesitati financiare exista, ce cursuri si autorizatii sunt necesare, cum doresti sa te dezvolti din punct de vedere profesional ( ce cursuri poti face), cum ai de gand sa dezvolti afacerea ( firma de catering, firma de recrutare si plasare de bucatari personali, scrierea unei carti de retete culinare si trucuri in bucatarie, etc)
  • Promoveaza-ti serviciile prin intermediul unui website, blog, pagini de Facebook, forum-uri din domeniu, sesiuni de networking, seminarii si targuri cu vanzare, in randul prietenilor, rudelor, colegilor, vecinilor samd.
  • Continua sa te dezvolti din punct de vedere profesional prin intermediul cursurilor, seminariilor, workshop-uri, publicatiilor de specialitate si nu numai.
  • Ofera servicii de calitate la preturi corecte si mizeaza pe clientii satisfacuti care iti vor recomanda serviciile mai departe.

Un bucatar pentru acasa cu experienta este acel care:

  • coordoneaza intreaga activitate din bucatarie;
  • este responsabil de gestionarea tuturor tipurilor de resurse care fac o bucatarie sa functioneze: aparatura, materii prime, relationeaza direct cu furnizorii sau prestatorii de servicii externi;
  • creeaza meniuri sau oferte speciale a caror oportunitate este corelata direct cu aspecte precum pozitionarea pe piata de referinta, publicul deservit, sezonalitatea, proiectele speciale etc.

Ce avantaje ai daca vrei sa devii bucatar pentru acasa?

  • Cu experienta acumulata poti sa lucrezi atat in tara, cat si in strainatate
  • Ai posibilitatea sa inveti si sa te perfectionezi pe masura ce gatesti. Daca ai aceasta pasiune pentru gatit, poti gasi un loc de munca unde sa capeti mai multa experienta.
  • Daca esti hotarat sa muncesti din greu ca sa ajungi un bucatar bun sau chiar un chef experimentat

Costul total al serviciului este compus din tariful fix la care se adauga costul efectiv al meniului selectat. Odata cu solitarea serviciului, clientii vor primi 2/3 propuneri de meniu si costurile aferente, in functie de preferintele comunicate. Fiecare invitat suplimentar va atrage si un cost suplimentar.

Mancarea buna creeaza buna dispozitie in orice situatie. Toata lumea are aproape aceeasi reactie la vederea unei mese apetisante. Cu toate acestea, nu fiecare persoana are un talent special pentru gatit, de aceea bucatarul pentru acasa va poate invata mici trucuri gastronomice. Bucatarii se diferentiaza de ceilalti. Ei sunt echipate cu maini magice si muguri gustative meticuloasi, care vor aduce cu siguranta bucuria oamenilor care le consuma retetele  delicioase si originale.